Tarih Tabiat Termal Güzelliklerin Şehri

TARİH – TABİAT – TERMAL GÜZELLİKLERİN ŞEHRİ DENİZLİ
Tarihçe
Denizli tarihte ilk olarak şimdiki şehrin 6 km. daha kuzeyine Eskihisar köyü etrafına kurulmuştur. Şehir MÖ 261 – 245 yıllarında Suriy Kralı II. Antiokhos tarafından kurulmuş ve kentin adını da karısı Laodikeia’ nın vermiştir. Daha sonra depremle yıkılan kent, şimdiki yerinde yeniden kurulmuştur. Selçuklular kenti fethettiklerinde adını Ladik olarak değiştirmişlerdir. Daha sonraları bir Oğuz boyu olan Tunguzlu adıyla anılırken kullanılan ağız nedeni ile şimdiki adı olan Denizli’ ye dönüşmüştür.
Konumu ve ulaşımı nasıl gidilir
Denizli bir Ege kenti olmasına rağmen denize kıyısı yoktur. Fakat demiryolu, karayolu ve havayolu ile çok rahat bir şekilde ulaşma imkanına sahiptir. Denizli’nin batısında aydın, doğusunda Afyon ve Burdur, güneyinde Antalya ve kuzeyinde Uşak illeri bulunur. Şehirde bulunan Çardak Havaalanını günlük düzenli olarak uçak seferleri, otobüs seferleri ve tren seferleri düzenlenmektedir.
Gezilecek yerler
Denizli dünyanın en güzel ve ilginç doğal güzelliklerinden birisi olan Pamukkale’ ye ev sahipliği yapıyor. Bu doğa harikası yer sayesinde her yıl milyonlarca turist Denizli’ yi ve çevresini ziyaret etmektedir. Yine bir başka doğal güzellik olan Denizli Horozları de kentin simgisi olmuştur. şehrin tam ortasında devasa büyüklükteki horoz heykeli de görülmesi gereken güzelliklerden birisidir. Pamukkale’ de bulunan Hierapolis antik kenti ve kente ait antik havuz ve antik tiyatro mutlaka gezilmesi gereken yerlerdendir. Ayrıca yine tepede Roma İmparatorluğu zamanında kalma Hierapolis kutsal antik şehir vardır. yine Pamukkale’ye 8 km mesafede Laodikya antik kenti vardır.
Yöresel ürünler
Denizli’nin en önemli yöresel ürünlerinin başında tekstil işleri gelmektedir. Tarım açısından Türkiye’ nin en önemli kentlerinden birisi olan Denizli’ de hemen bütün meyveler yetirilmektedir. Ayrıca Buldan halı ve kilimleri dünyaca meşhurdur. Ayrıca zeytin ve zeytin yağı da çok önemli ve gelir getiren ürünlerdir.
Ekonomisi
Denizli 50.000 ‘i geçkin öğrencisi ile aynı zanda tam bir örgenci kentidir ve öğrenciler kente çok büyük ekonomik katkı sağlamaktadır fakat esas ekonomik gücünü tekstil fabrikalarından, metal sanayinden, çok büyük ve diğer kentlerdeki sanayi kuruluşları ile rekabet edebilen işletmeleri ile çok büyük bir ekonomik güçtür.
Düzenleme: Fatih ŞAHİN / ANKARA